Asistenční služby k povinnému ručení

S neustále rostoucím počtem automobilů na silnicích získaly asistenční služby v auto průmyslu na významu. Motoristé se na tyto služby pojišťoven začali spoléhat, aby byla jejich vozidla dostatečně kryta a řidiči měli přístup k pomoci, když se ocitnou v nouzi. Jaké existují asistenční služby a co zahrnují?

SHRNUTÍ ČLÁNKU

Asistenční služby nabízejí řešení a pomoc v nouzových situacích, které mohou řidiče potkat na cestách v ČR i zahraničí.

Nejčastěji asistence zahrnuje opravu vozidla, odtah v rámci ČR i zahraničí, náhradní vůz, nouzové ubytování, asistenci po telefonu.

Lovci nehod zneužívají stresové situace řidičů a nabízejí své služby s vidinou snadného zisku.

Asistenční služby fungují jako doplněk k povinnému pojištění auta. Co konkrétně mohou nabídnout a proč mohou být přínosné?

Kdy pomůže asistenční služba?

Asistenční služby k pojištění vozidel jsou služby pojišťoven, které nabízejí řešení a pomoc v nouzových situacích, které mohou řidiče potkat na cestách. Asistence zahrnuje pomoc jak v ČR, tak v zahraničí. Asistenční služby platí i v případě, že pojistník způsobí škodu na majetku nebo zraní svým neopatrným řízení někoho jiného.

Cílem této služby je poskytnout pomoc v případě, že na cestách dojde k poruše auta. Od propíchnutých pneumatik a vybitých baterií až po odtahové a zámečnické služby. Tento druh krytí může cestujícím pomoci pokračovat v cestě a ochránit je před možnými riziky uvíznutí na cestě.

Výhodou je, že se nemusí řidič starat o to, za jak dlouho se nabije autobaterie jízdou, kde lze baterii koupit o půlnoci, nebo kde sežene v noční dobu zámečníka. Poskytovatelé asistence obvykle nabízejí komplexní krytí, které může pokrýt náklady na odtah, opravu nebo výměnu dílů a další služby, které mohou motoristům pomoci dostat se včas zpět na silnici.

Dalším aspektem asistenční služby v oblasti pojištění vozidel, která může být pro řidiče výhodná, je asistence při pojistné události. Tyto služby mohou pomoci řidičům, kteří se stali účastníky nehody nebo utrpěli škodu na svém vozidle, tím, že fungují jako prostředník mezi řidičem a pojišťovnou.

Mohou například poskytnout pomoc při sjednávání dohod o vypořádání a poradit ohledně různých typů krytí, které mohou být k dispozici. Spoluprací s odborníkem v oboru si řidiči mohou zajistit, že obdrží odškodnění, na které mají nárok, a vyhnout se nákladným chybám.

Dražší formy asistence pak mohou řidiči poskytnout například nouzové ubytování, pokud je auto odcizeno, nebo poškozeno tak, že se stane nepojízdným. V takovém případě získá řidič hrazenou noc v hotelu nebo dopravu do místa bydliště, pokud není možno opravit auto v krátkém čase.

Asistenční služba také umí pomoci v případě, že auto nejde nastartovat. Řidič nemusí řešit příčinu, stačí zavolat asistenční službu, která neprodleně vyšle servisní vozidlo a vůz prověří. Může jít o složitější problém nebo vybitou baterii.

Nicméně řidič nemusí řešit otázku, za jak dlouho se nabije autobaterie jízdou, nebo kde sehnat novou baterii. Asistenční vozidlo po příjezdu k defektu zjistí problém a je-li to možné, vyřeší jej na místě. Řidič tak díky tomu může pokračovat v cestě.

Pro vyřízení nehody za pomoci asistenční služby stačí zavolat poskytovateli pojištění auta.

Co zahrnuje asistenční připojištění?

Vždy záleží na nabídkách jednotlivých pojišťoven a také na úrovni daného pojištění. U mnohých pojišťoven lze zakoupit různé varianty, které se poté liší výší krytí a mírou asistence v případě potřeby.

Některé služby jsou bezplatné, jako je například infolinka Kooperativy zdarma. Odtah vozidla ze zahraničí do České republiky už je placenou asistencí. Nicméně jde o jednorázovou platbu, vše co je součástí tohoto pojištění, již hradí pojišťovna.

Asistenční služby v oblasti pojištění vozidel mohou motoristům nabídnout řadu výhod. Tyto služby řidičům pomohou zůstat na silnicích v bezpečí.

Nejčastěji asistence zahrnuje:

  • opravu vozidla
  • odtah vozidla v rámci ČR i zahraničí
  • náhradní vůz
  • nouzové ubytování
  • asistenci po telefonu

Vždy záleží na úrovni pojištění a konkrétní nabídce dané pojišťovny.

Na co si dát před sjednáním pozor

Asistenční služba může pomoci ušetřit klientovi mnoho peněz, nicméně na některé věci je potřeba dát si před podpisem smlouvy pozor.

  • jak daleko dopraví pojišťovna na své náklady vozidlo v případě potřeby
  • v jaké výši hradí pojišťovna danou situaci
  • zda nabízí infolinku v češtině při volání ze zahraničí

U asistenční služby většinou platí, že čím je dražší, tím více rizik dokáže pokrýt. Nicméně vždy je třeba před sjednáním provést průzkum a pečlivě pročíst podmínky smlouvy.

Lovci nehod jsou na místě skoro vždy rychleji, než záchranná služba či hasiči.

Pozor na lovce nehod

Může se stát, že po nahlášení dopravní nehody na policii přijede asistenční služba, aniž by ji na místo nehody kdokoliv volal. Často přijíždějí ještě dříve, než záchranná zdravotnická služba či hasiči. V takové situaci přijíždějí na místo lovci nehod, kteří zneužívají stresové situace řidičů a nabízejí své služby s vidinou snadného zisku.

Mezi ně patří například odtah vozidla, oprava vozidla, nebo vyřízení pojistné události. V případě půjčení náhradního vozu promyšleně prodlužují dobu opravy auta, aby cena za náhradní vůz byla co nejvyšší.

Autodíly jsou v případě opravy předražené a kvalita odvedené práce pochybná. Často jsou účtovány opravy, které nebyly na autě provedeny. Vysoké částky poté pojišťovny odmítají proplácet a pojistník má rázem finanční problém.

Lovci nehod často číhají na rušných tazích, jako je například Jižní spojka v Praze. Není ani výjimkou, že lovci nehod odposlouchávají hovory integrovaného záchranného systému, aby měli přehled, co se kde událo a kam vyrazit.

Pokud účastník nehody pozná, že jde o lovce nehod, měl by ho vykázat z místa nehody pryč a přivolat asistenční službu své pojišťovny.

 Copyright © 2024 Tovarnik.cz. Všechna práva vyhrazena.

Made by Leoš Lang