Letní rána a sladkost třešní: vyberte si ty nejchutnější odrůdy

S příchodem léta, kdy slunce začíná stále více hřát, pociťujeme neodolatelnou touhu po osvěžení. Co může tento pocit uspokojit lépe než šťavnatá, sladká třešeň utržená přímo ze stromu? Jen si to představte: teplé letní ráno, jemný vánek mezi stromy a ten okamžik blaženosti – třešeň rozpálená sluncem, která se vám rozplývá v ústech. Abyste však takové chvíle mohli zažít i na své zahradě, musíte si vhodně vybrat odrůdy třešní. To je klíčem k úspěchu. Nejoblíbenější odrůdy jsou „Burlat“, „Kordia“ a „Lapins“.

S příchodem léta, kdy slunce začíná stále více hřát, pociťujeme neodolatelnou touhu po osvěžení. Co může tento pocit uspokojit lépe než šťavnatá, sladká třešeň utržená přímo ze stromu? Jen si to představte: teplé letní ráno, jemný vánek mezi stromy a ten okamžik blaženosti – třešeň rozpálená sluncem, která se vám rozplývá v ústech. Abyste však takové chvíle mohli zažít i na své zahradě, musíte si vhodně vybrat odrůdy třešní. To je klíčem k úspěchu. Nejoblíbenější odrůdy jsou „Burlat“, „Kordia“ a „Lapins“. Každá z nich má své jedinečné vlastnosti. Například odrůda ‚Lapins‘ – je známá svou mimořádnou odolností vůči chorobám a lahodnými plody s velkými, masitými bobulemi. Pokud naopak dáváte přednost něčemu klasičtějšímu, může padnout volba na odrůdu ‚Burlat‘. Při analytickém pohledu na ceny třešní vidíme fascinující poklesy a vzestupy v souladu s obdobím zrání těchto plodů. Když je jich na konci června a začátkem července nejvíce, jsou ceny nejpříznivější. Při pěstování se vyplatí věnovat pozornost nejen odrůdám třešní, ale také druhům třešní, jako např: „Łutówka“. Višně se vyznačují vyšší kyselostí než jejich sladší příbuzní, což je ideální pro zavařování. Ať už se tedy rozhodnete pro sladké třešně, nebo pro odrůdu višní, nezapomeňte zohlednit místní klima a půdní a klimatické podmínky vaší zahrady! Zdravé sazenice můžete zakoupit na webu moravske-sady.cz.

Jasně zelené listy a krásné květy: Klíč ke zdravé zahradě

Než se rozhodnete, jakou třešeň si na zahradu zasadíte, zvažte stav listů. Vždyť zdravé listy znamenají hojnost chutných plodů! Dokonalým příkladem je příběh mé sousedky Anny. Její třešně vždycky vypadají jako ze zahradnického katalogu – zelené listy a šťavnaté plody nás všechny nutí zeptat se jí na tajemství. Když se podíváme hlouběji, je třeba si uvědomit, že vaše rozhodování o nákupu ovlivňují jak ceny, tak odrůdy třešní. Ačkoli ceny třešní někdy prudce rostou se sezónností těchto plodů, dobře zvolená odrůda vám může ušetřit peníze už při sklizni! Při výběru vhodných sazenic věnujte pozornost nejen ceně, ale především kvalitě sazenic – inspirujeme-li se například Annou, můžeme se dozvědět, že se rozhodla pro odrůdy jako ‚Lapins‘ a ‚Burlat‘. Tyto stromy, které jsou nepochybně odolné vůči chorobám, jí každoročně poskytují velkolepé výnosy. Jakmile si vyberete svůj budoucí stromek nebo keř oblíbené odrůdy třešní nebo višní, nezapomeňte je pravidelně zalévat a hnojit. A dbejte na to, aby měly dostatek slunce – každý strom potřebuje ke správnému vývoji prostor a světlo.

3 nejlepší odrůdy třešní pro začínající zahrádkáře

Sníte o vlastní zahradě plné šťavnatých a sladkých třešní? Výběr správné odrůdy je klíčový. Jednoho letního večera jsem při posezení u kávy se sousedem Petrem – nadšeným zahradníkem – vyslechl jeho tajemství o nejchoulostivějších rostlinách na našem pozemku. „Musíš začít s Burlatem,“ řekl Peter. Pro začátečníky je to skutečná hvězda mezi třešněmi. Proč? Je neuvěřitelně odolná vůči chorobám a dokonce oplývá sladkostí! Nejenže potěší děti, které na zahradě křoví, ale oslní i dospělé při letních posezeních. Dalším klenotem je Summit. Tato odrůda je přeborníkem ve výnosu – představte si jednu větev obtěžkanou kuličkami rubínového pokladu! Plody jsou velké a dužnaté, ideální do domácích dezertů nebo jednoduše jako čerstvá svačinka přímo ze stromu. A nakonec bychom neměli opomenout odrůdu Lapins. Podle uznávaných zahradníků je její velkou výhodou, že je samosprašná – takže se jí bude dařit i bez sousedství jiných třešní. A chuť? Hmmm… Rok co rok dokáže svou chutí konkurovat nejlepším komerčním produktům dostupným v obchodech. Ceny těchto odrůd se mohou sezónně lišit, ale jedno zůstává jisté: investice do zdravých sazenic se mnohonásobně vrátí v podobě vynikajících plodů a nezapomenutelných rodinných vzpomínek na pozadí kvetoucích třešní.

Třešně mají hlas! Ideální odrůdy pro vaši zahradu

Přemýšleli jste někdy, proč babiččiny třešňové džemy chutnají tak zvláštně? Tajemství možná spočívá ve výběru správných odrůd těchto plodů. Začněme odrůdami Łutówka a Sabina. Dva nenápadné názvy, ale jaký význam mají v práci každého amatérského zahrádkáře! Představte si zářivé letní ráno – sedíte na terase s hrnkem horkého čaje a pozorujete své třešně a vedle kvetoucí višně. Tehdy oceníte úsilí, které jste vynaložili na jejich pěstování. Odrůda Łutówka je klasická polská třešeň s tmavými plody ceněnými pro svou kyselou chuť ideální pro zavařování. Je odolnější vůči mrazu než jiné odrůdy třešní a dobře se jí daří i v nepříznivých klimatických podmínkách. Naopak Sabina, ačkoli je méně známá, si zaslouží místo ve vaší zahradě díky své jedinečné chuti a vysoké odolnosti vůči houbovým chorobám. Kolega Adam mi vyprávěl, kolik radosti mu tento druh přináší při výrobě každoročního kompotu – „Už žádný sirup z obchodu!“. směje se. Až budete zvažovat cenu třešně nebo višně, nezapomeňte, že se vám investice vrátí v podobě lahodné úrody na dlouhá léta dopředu. Takže až se příště budete rozhlížet po svém zeleném království a zvažovat výsadbu nového stromu – vřele si vzpomeňte na Loutku nebo Sabinu – protože ty opravdu mají svůj hlas!

Jak se staráte o třešně?

Moje první setkání s výsadbou třešní bylo plné nadšení a nejistoty. Ale naučil jsem se jednu věc – každý strom má svůj vlastní charakter a potřebuje individuální péči. Důležité je dobře připravit půdu: nejlépe mírně kyselou až neutrální (pH 6-7), dobře odvodněnou. A co řez? To je klíčový moment v péči o třešeň nebo višeň. Odstraněním suchých větviček umožníme rostlině soustředit energii na zdravý růst; zajistíme prostor mezi korunami pro lepší cirkulaci vzduchu – nechceme přece strom přetěžovat nebo rozvíjet houbové infekce! Přemýšlíte o účtech za ovoce? Ceny třešní a višní v létě se sluncem stoupají! Proto nás vlastní zahrada staví na vítěznou stranu – méně výdajů a lepší chuť přímo z větví. Nebojme se vlastního pěstování, pečujme o něj a ono se nám odvděčí lahodným ovocem!

Zdroj foto: Shutterstock

 Copyright © 2024 Tovarnik.cz. Všechna práva vyhrazena.

Made by Leoš Lang